Όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζετε για την περίδεση τραχήλου

Όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζετε για την περίδεση τραχήλου

Όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζετε για την περίδεση τραχήλου

Τι είναι η περίδεση τραχήλου; Πώς και πότε εφαρμόζεται; Τι πράγματα επιτρέπεται και τι όχι να κάνει μια γυναίκα ενώ είναι έγκυος με μία τέτοιου τύπου περίδεση; Επιτρέπονται οι ερωτικές επαφές; Πρέπει να μένετε κλινήρης; Ακολουθούν ορισμένες πληροφορίες σχετικά με τη συγκεκριμένη τεχνική η οποία έχει δημιουργήσει αρκετά ερωτήματα.

Τι είναι η περίδεση τραχήλου;

Ο τράχηλος της μήτρας παίζει θεμελιώδη ρόλο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης: απόλυτα κλειστός για 9 μήνες, συγκρατεί το μωρό και εμποδίζει τα βακτήρια, που δημιουργούν πιθανές λοιμώξεις, εάν εισέλθουν από τον κόλπο στη μήτρα. Ωστόσο, ορισμένες γυναίκες εμφανίζουν τραχηλική ανεπάρκεια: αυτό σημαίνει ότι ο τράχηλος δεν είναι αρκετά κλειστός και χαλαρώνει σταδιακά με την πάροδο των εβδομάδων. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αποβολή ή πρόωρο τοκετό. Η περίδεση είναι ένα νημάτιο που κλείνει επομένως τον τράχηλο, ώστε η εγκυμοσύνη να μπορεί να συνεχιστεί μέχρι τέλους.

Πότε γίνεται η περίδεση τραχήλου;

Σε γενικές γραμμές, προγραμματίζεται περίπου την 16η ή 17η εβδομάδα αμηνόρροιας. Πρόκειται για τη λεγόμενη προληπτική περίδεση, καθώς εμποδίζει τη διαστολή του τραχήλου της μήτρας σε γυναίκες για τις οποίες θεωρεί ο γιατρός ότι διατρέχουν κίνδυνο να εμφανίσουν κενό στον τράχηλο της μήτρας. Η περίδεση τραχήλου μπορεί επίσης να πραγματοποιηθεί ως επείγουσα διαδικασία όταν ο τράχηλος έχει αρχίσει να ανοίγει υπερβολικά ή πολύ νωρίς στο δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

Η περίδεση στην πράξη

H όλη διαδικασία γίνεται κολπικά, υπό αναισθησία, και διαρκεί μόνο 15 λεπτά: ένα ειδικό ράμμα εισάγεται στο τοίχωμα του τραχήλου της μήτρας υποβλεννογωνίως για να τον κλείσει και να εμποδίσει το άνοιγμά του.

Πώς αφαιρείται η περίδεση τραχήλου;

Η περίδεση αφαιρείται στο τέλος της εγκυμοσύνης (στην αρχή του 9ου μήνα), ώστε να επιτραπεί ο φυσιολογικός τοκετός. Φυσικά, εάν ο τοκετός ξεκινήσει νωρίτερα από την προγραμματισμένη ημερομηνία, η περίδεση του τραχήλου αφαιρείται χωρίς καμία δυσκολία.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι;

Όπως κάθε επέμβαση, έτσι και περίδεση τραχήλου ενέχει κινδύνους. Πολύ σπάνια μπορεί να αναπτυχθούν λοιμώξεις που συνοδεύονται από κολπικό έκκριμα. Σε περίπτωση αμφιβολίας μη διστάσετε να συμβουλευτείτε γιατρό. Αμέσως μετά την περίδεση τραχήλου, ακόμη και αν δεν είναι απαραίτητο να μείνετε στο κρεβάτι όλη την ημέρα, θα πρέπει να ξεκουραστείτε και να περιορίσετε οποιαδήποτε σωματική δραστηριότητα. Για το λόγο αυτό, σχεδόν πάντα συνταγογραφείται άδεια από την εργασία, ώστε να αποφεύγεται η κόπωση και οι διαδρομές.

Η σεξουαλικότητα μπαίνει σε αναμονή;

Ευτυχώς, ο τραχηλική περίδεση δεν εμποδίζει τις μελλοντικές μητέρες να κάνουν έρωτα! Παρ’ όλα αυτά, συμβουλεύουμε τους κυρίους να είναι ήρεμοι στη διάρκεια της πράξης. Επιπλέον, καθώς το σπέρμα μπορεί να προκαλέσει συσπάσεις, ορισμένοι γιατροί συμβουλεύουν να παίρνετε προφυλάξεις.

Μετά από μία περίδεση τραχήλου, ποια σημάδια πρέπει να συμβουλευτώ;

Οι μητέρες που έχουν υποβληθεί σε περίδεση παρακολουθούνται πιο στενά. Μεταξύ δύο επισκέψεων στον γιατρό, μην καθυστερείτε να πάτε στο νοσοκομείο αν έχετε πόνο χαμηλά στην κοιλιά. Το ίδιο ισχύει και αν αρχίσετε να αιμορραγείτε, έχετε πυρετό ή παρατηρήσετε δυσάρεστη οσμή εκκρίματος από τον κόλπο σας.

Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις;

Η περίδεση τραχήλου δεν μπορεί να αντικατασταθεί ούτε καν με την απόλυτη κατάκλιση. Εάν ο τράχηλος της μήτρας είναι χαλαρός σε πρώιμο στάδιο της εγκυμοσύνης θα πρέπει να γίνει περίδεση.


 

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ MEDIMALL

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter για να ενημερώνεστε με ενδιαφέροντα άρθρα, αλλά και τις πιο πρόσφατες εξελίξεις στην Υγεία και τη Γονιμότητα

Διαδώστε το άρθρο


ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ

PREGNANCY
PROBABILITY App By Medimall

Σε συνεργασία με την επιστημονική ομάδα της Medimall IVF Clinic, οι ενδιαφερόμενες μπορούν μέσω του Pregnancy Probability App να μάθουν τις πιθανότητες εγκυμοσύνης μέσω όλων των πιθανών τρόπων (Sex, IUI, Natural Cycle IVF, IVF) αναφέροντας την ηλικία τους και τον δείκτη AMH (Anti Mullerian Hormone).

medimall.gr

Google Play: 1,89€

medimall.gr

App store: 1,99€