Ποιοι μπορεί να είναι λόγοι αποτυχίας μια προσπάθειας εξωσωματικής;

Ποιοι μπορεί να είναι λόγοι αποτυχίας μια προσπάθειας εξωσωματικής;

medimall.gr

Είναι πράγματι πολύ δύσκολο να διαχειριστεί τα συναισθήματά της μία γυναίκα μετά από μια αποτυχημένη προσπάθεια εξωσωματικής. Σε κάθε περίπτωση όμως δεν σημαίνει ότι επειδή η θεραπεία απέτυχε αυτή την φορά, είστε καταδικασμένη να σας συμβαίνει για πάντα. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν ζευγάρια που τα κατάφεραν μετά από αποτυχημένες προσπάθειες και τα οποία, αν δεν είχαν προσπαθήσει ξανά και ξανά, δεν θα είχαν σήμερα παιδιά.

Στη Medimall, ο στόχος μας μετά από κάθε αποτυχημένη προσπάθεια είναι να αναλύσουμε όλα τα δεδομένα που έχουν προκύψει από αυτή, να αντλήσουμε κάθε πληροφορία. Έχετε κατά νου πάντοτε ότι ακόμη και η αποτυχία- με τις πληροφορίες που αντλούμε από αυτήν-βοηθά σε κάθε μελλοντική επιτυχία. Χρειάζεται περεταίρω έλεγχος. Τίποτε στην εξωσωματική δεν είναι ασήμαντο. Σε γενικές γραμμές οι θεραπείες που εφαρμόζουν οι διάφορες ομάδες είναι περίπου ίδιες. Η επιτυχία όμως κρίνεται στις λεπτομέρειες. Συχνά βγαίνουν στην επιφάνεια φαινομενικά ασήμαντα πράγματα, που στην πραγματικότητα είναι σημαντικά, ακόμη και καθοριστικά για τη μελλοντική επιτυχία. Σε συνεργασία με το ιατρό που ανέλαβε την εξωσωματική σας και την υπόλοιπη ομάδα της κλινικής θα σας ενημερώσουμε για τα επόμενα βήματα ώστε η επόμενη προσπάθειά σας να στεφθεί με επιτυχία.

Παράγοντες που αυξάνουν το ρίσκο σε μία εξωσωματική

Η ηλικία της γυναίκας: Η γονιμότητα της γυναίκας μειώνεται από τα 35 έτη και πολύ περισσότερο μετά τα 40. Αυτό σημαίνει ότι παράγει λιγότερα ωάρια ή/και ότι τα ωάρια της δεν είναι πλέον τόσο καλής ποιότητας για να οδηγούν εύκολα σε εγκυμοσύνη. Είναι γνωστό ότι η συχνότητα χρωμοσωμιακών ανωμαλιών αυξάνεται όσο μεγαλύτερη είναι η ηλικία της γυναίκας και τα έμβρυα με χρωμοσωμιακές ανωμαλίες συνήθως δεν εμφυτεύονται. Ακόμη και τα έμβρυα με φυσιολογικό γενετικό υλικό που δημιουργούνται μπορεί να είναι υπολοιπόμενης ποιότητας γεγονός για το οποίο δεν επιτυγχάνεται εγκυμοσύνη.

H ποιότητα των εµβρύων: Η εκτίμηση της ποιότητας των εμβρύων είναι μορφολογική και δεν βασίζεται σε αντικειμενικά κριτήρια. Η παρακολούθηση της εξέλιξης των εμβρύων κατά τρόπο µη επεμβατικό όπως και η εμπειρία των εμβρυολόγων, συμβάλλουν στην επιλογή του καλύτερου εμβρύου! Η κακή ποιότητα του εμβρύου δεν οδηγεί συνήθως σε εγκυμοσύνη.

Θροµβοφιλία: Πρόκειται για μια διαταραχή της πηκτικότητα του αίματος, η οποία επηρεάζει τη γονιμότητα. Είναι απαραίτητος ο έλεγχος στις γυναίκες που προσπαθούν να κάνουν παιδί χωρίς επιτυχία, διότι σε περίπτωση που έχουν θρομβοφιλία, μπορεί να εμποδίζεται η εμφύτευση των εμβρύων, λόγω κακής αιμάτωσης του ενδομητρίου που είναι η θέση εμφύτευσης του εμβρύου.

Αντιφωσφολιπιδικό σύνδροµο: Το σύνδρομο αντιφωσφολιπιδικών αντισωμάτων (APS) πλήττει όλο και περισσότερο τις γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία. Έτσι οι γυναίκες με APS έχουν αυξημένη τάση να αναπτύσσουν κακής αιμάτωσης ενδομήτριο που είναι η θέση εμφύτευσης του εμβρύου και που μπορεί να ευθύνονται για αποτυχημένη προσπάθεια εξωσωματικής ή αποβολή.

Ανωµαλίες της µήτρας: Η υποδεκτικότητα του ενδοµητρίου επηρεάζεται από συγγενείς ανωµαλίες της µήτρας, πολύποδες και ινοµυώµατα. Η υστεροσκοπική διερεύνηση της κοιλότητας της µήτρας και η διόρθωση πριν από την εξωσωµατική οποιασδήποτε παθολογίας, αυξάνουν τα ποσοστά κυήσεως. Σε κάθε περίπτωση κρίνουμε σκόπιμο μετά από αποτυχημένη προσπάθεια εξωσωματικής, να πραγματοποιείται διαγνωστική υστεροσκόπηση στην κλινική μας σε συνδυασμό με scratching και PRP ενδομητρίου. Σε περίπτωση ύπαρξης συμφύσεων ή κάποιου πολύποδα, η υστεροσκόπηση έχει ταυτόχρονα και θεραπευτικό χαρακτήρα καθώς γίνεται επιτόπου λύση των συμφύσεων και αφαίρεση του πολύποδα.

Ανοσολογικοί παράγοντες: Δυσλειτουργείες του ανοσοποιητικού συστήµατος συχνά μπορεί να ευθύνονται για τις αποτυχηµένες εµφυτεύσεις.

NK (Natural Killer) cells: Τα κύτταρα “δολοφόνοι” είναι υποοµάδα των λεµφοκυττάρων, τα οποία προστατεύουν τον οργανισµό από ιούς και βακτήρια. Ο ρόλος των κυττάρων αυτών στην αρχόµενη κύηση δεν έχει πλήρως διευκρινιστεί. Υπάρχουν τόσο στο μητρικό αίμα όσο και στο ενδομήτριο (σημείο εμφύτευσης). Η αξιολόγηση των κυττάρων NK στο αίμα ή/και στο ενδομήτριο (βιοψία) θα μπορούσε να είναι χρήσιμη για τη διάκριση αυτού του φαινομένου ως αιτία αναπαραγωγικής αποτυχίας.

Ψυχολογία και χρόνος

Βασικός παράγοντας για μια επόμενη επιτυχημένη προσπάθεια είναι αναμφισβήτητα η ψυχολογία της γυναίκας, η οποία μετά από μια αποτυχημένη προσπάθεια δεν είναι η καλύτερη. Σε αυτό σίγουρα μπορεί να βοηθήσει η οικογένεια και οι δικοί σας άνθρωποι, όπως επίσης και ο γιατρός σας. Με την κατάλληλη στήριξη από αυτούς και με όλες τις σύγχρονες μεθόδους και ελέγχους που έχουμε στην διάθεσή σας, είμαστε αισιόδοξοι ότι το όνειρό σας μπορεί να γίνει πραγματικότητα. Αν το θέλετε πραγματικά, μην αφήσετε πολύ χρόνο να περάσει. Δυστυχώς ο χρόνος δεν είναι ο καλύτερος σύμμαχος μας σε αυτές τις περιπτώσεις.

Είμαστε δίπλα σας σε κάθε σας βήμα.

Διαδώστε το άρθρο


ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ

PREGNANCY
PROBABILITY App By Medimall

Σε συνεργασία με την επιστημονική ομάδα της Medimall IVF Clinic, οι ενδιαφερόμενες μπορούν μέσω του Pregnancy Probability App να μάθουν τις πιθανότητες εγκυμοσύνης μέσω όλων των πιθανών τρόπων (Sex, IUI, Natural Cycle IVF, IVF) αναφέροντας την ηλικία τους και τον δείκτη AMH (Anti Mullerian Hormone).

medimall.gr

Google Play: 1,89€

medimall.gr

App store: 1,99€