Διαβήτης Και Γονιμότητα

Διαβήτης Και Γονιμότητα

medimall.gr

Ο διαβήτης είναι μια χρόνια πάθηση που εμφανίζεται όταν το πάγκρεας δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη ή όταν ο οργανισμός δεν χρησιμοποιεί σωστά την ινσουλίνη την οποία παράγει. Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη η οποία ελέγχει το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα.

Οι δύο τύποι διαβήτη:

Διαβήτης τύπου 1: Ο διαβήτης τύπου 1, γνωστός ως ινσουλινοεξαρτώμενος ή νεανικός διαβήτης, χαρακτηρίζεται από ανεπαρκή παραγωγή ινσουλίνης και απαιτεί καθημερινή χορήγηση. Η αιτία του διαβήτη τύπου 1 δεν είναι γνωστή και, σύμφωνα με τη τρέχουσα γνώση, δεν μπορεί να προληφθεί.

Τα συμπτώματα, τα οποία ενδέχεται να εμφανιστούν ξαφνικά, είναι τα εξής:

  • Αίσθημα έντονης δίψας
  • Συνεχής πείνα
  • Απώλεια βάρους
  • Υπερβολική έκκριση ούρων
  • Έντονη κόπωση
  • Μειωμένη όραση

Διαβήτης τύπου 2: Ο διαβήτης τύπου 2 (επίσης γνωστός ως μη ινσουλινοεξαρτώμενος ή διαβήτης ενηλίκων), προκύπτει από την έλλειψη ινσουλίνης στον οργανισμό. Ο διαβήτης τύπου 2 αντιπροσωπεύει την πλειονότητα του διαβήτη σε όλο τον κόσμο. Αποτελεί σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα της παχυσαρχίας και της καθιστικής ζωής. Τα συμπτώματά του μπορεί να είναι τα ίδια με εκείνα του διαβήτη τύπου 1, αλλά συχνά είναι λιγότερο έντονα. Ως αποτέλεσμα, η ασθένεια μπορεί να διαγνωστεί αρκετά χρόνια μετά την εμφάνισή της, όταν έχουν ήδη αναπτυχθεί οι επιπλοκές. Πρόσφατα, αυτός ο τύπος διαβήτη εμφανιζόταν μόνο σε ενήλικες, αλλά πλέον συναντάται και σε παιδιά.

Πώς επηρεάζει ο διαβήτης τη γυναικεία γονιμότητα;

Ο διαβήτης τύπου 1 έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την αναπαραγωγική περίοδο της γυναίκας καθυστερώντας την έναρξη της πρώτης εμμήνου ρύσεως. Ωστόσο, το πιο σημαντικό όσον αφορά τη γονιμότητα, επιταχύνει την εμμηνόπαυση λόγω πρόωρης γήρανσης των ωοθηκών.

Από την άλλη πλευρά, οι γυναίκες με διαβήτη τύπου 2 έχουν λιγότερα αριθμητικά και χαμηλότερα ποιοτικά ωάρια και συνήθως έχουν λιγότερο υποδεκτικό ενδομήτριο.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, οι γυναίκες με διαβήτη έχουν μειωμένες πιθανότητες να μείνουν έγκυες και να φέρουν μια εγκυμοσύνη εις πέρας όταν ο διαβήτης δεν είναι ρυθμισμένος. Επιπλέον, ο κίνδυνος αποβολής είναι αυξημένος. Ο κίνδυνος το έμβρυο να πάσχει από δυσμορφίες, ενδομήτρια καθυστέρηση της ανάπτυξης ή μακροσωμία (το έμβρυο είναι πολύ μεγάλο και μπορεί να προκαλέσει προβλήματα κατά τον τοκετό) είναι επίσης μεγαλύτερος.

Οι συνέπειες του διαβήτη για τις γυναίκες:

  • Ορμονικές διαταραχές. Η υπερβολική γλυκόζη μπορεί να προκαλέσει ορμονικές μεταβολές οι οποίες επηρεάζουν τα επίπεδα των οιστρογόνων και της προγεστερόνης, τα οποία είναι απαραίτητα για τη γονιμότητα και την εγκυμοσύνη.
  • Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Οι ασθενείς με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών τείνουν να έχουν αυξημένη αντίσταση στην ινσουλίνη, η οποία προάγει τις διαταραχές της ωορρηξίας. Η κατάσταση αυτή αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2 και μπορεί να επηρεάσει άμεσα την ικανότητα μιας γυναίκας να μείνει έγκυος.
  • Μεταβολές στους εμμηνορροϊκούς κύκλους. Όταν πρόκειται για ορμονική νόσο, μπορεί εύκολα να επηρεάσει τον εμμηνορροϊκό κύκλο, προκαλώντας συνήθως διαταραχές της περιόδου και μεταβολές στην ωορρηξία.
  • Προβλήματα παχυσαρκίας. Η παχυσαρκία έχει αποδειχθεί ότι αποτελεί παράγοντα που επηρεάζει τη γυναικεία γονιμότητα. Είναι πολύ πιθανό οι γυναίκες που πάσχουν από παχυσαρκία να έχουν αλλοιωμένα επίπεδα λεπτίνης, τα οποία επηρεάζουν άμεσα την επιτυχία της εμφύτευσης των εμβρύων στη μήτρα. Έχει επίσης παρατηρηθεί ότι στις θεραπείες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, η παχυσαρκία μπορεί να αποτελέσει αρνητικό παράγοντα.

Θέλετε να μείνετε έγκυος;

Εάν έχετε διαβήτη και θέλετε να αποκτήσετε παιδί, κάντε ένα πλάνο για το πότε θα μείνετε έγκυος. Προγραμματίστε μια συμβουλευτική ενημέρωση πριν από τη σύλληψη όπου οι ειδικοί θα σας βοηθήσουν να έχετε μία υγιή εγκυμοσύνη. Ο ενδοκρινολόγος/ιατρός σας θα τροποποιήσει τη θεραπεία σας και αν χρειαστεί να χορηγηθούν ενέσεις ινσουλίνης. Μπορεί επίσης να σας ζητηθεί να αλλάξετε τη διατροφή σας με έναν διαιτολόγο – διαβητολόγο και θα σας συστήσει σωματική δραστηριότητα. Τέλος, θα σας συνταγογραφηθεί φυλλικό οξύ, καθώς συμβάλλει στην πρόληψη του κινδύνου εμφάνισης δισχιδούς ράχης (ατελής ανάπτυξη της σπονδυλικής στήλης) και δυσπλασιών του εγκεφάλου του εμβρύου).

Διαδώστε το άρθρο


ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ

PREGNANCY
PROBABILITY App By Medimall

Σε συνεργασία με την επιστημονική ομάδα της Medimall IVF Clinic, οι ενδιαφερόμενες μπορούν μέσω του Pregnancy Probability App να μάθουν τις πιθανότητες εγκυμοσύνης μέσω όλων των πιθανών τρόπων (Sex, IUI, Natural Cycle IVF, IVF) αναφέροντας την ηλικία τους και τον δείκτη AMH (Anti Mullerian Hormone).

medimall.gr

Google Play: 1,89€

medimall.gr

App store: 1,99€